Gir råd til kulturministeren om barne- og ungdomskultur

trine skei grande venstre

Barn og unge i hele landet har sagt sitt. Nylig ble rapporten Barn og unges stemmer – kunst og kultur overlevert kulturminister Trine Skei Grande, som grunnlag for tidenes første stortingsmelding om barne- og ungdomskultur.

Miniøyas to festivalsjefer, Amy Jallow (12) og Abdullah Talib (12) og representant fra Kulturtankens ungdomsråd, Gabriel Aaron Normann Bruun (17), sto i dag for overleveringen av rapporten, samt mange hundre brev og en kjempe stor kulturmeldingsbok, skrevet av barn og unge fra hele landet.

– Tusen takk, og oi, så mange brev har jeg aldri fått før, heller ikke en så stor bok, sa en overveldet kulturminister, da hun tok imot de aller viktigste innspillene til barne- og ungdomskulturmeldingen, mandag morgen i Kulturdepartementet.

Kulturtanken, som er en etat under Kulturdepartementet, fikk i vinter i oppdrag å involvere barn og unge ( 3-19 år) fra hele landet i arbeidet med stortingsmeldingen. Hensikten er at barn og unge skal påvirke politikkutformingen som angår dem. 

Les også:  LESERINNLEGG: Når skal du gjøre jobben din, Samferdselsminister?

– Vi gjør dette for aller første gang, og det har vært viktig for meg at barn og unge skulle delta i arbeidet med stortingsmeldingen på sine egne premisser. Jeg er kjempeglad for det arbeidet Kulturtanken har gjort med å samle alle innspillene, og at dere har tatt barn og unge på alvor, sa Skei Grande.

Involveringen av barn og unge har foregått i samarbeid med blant andre Ung Kultur Møtes (UKM), Miniøya, Norsk kulturskoleråd, og en rekke barne- og ungdomsorganisasjoner. Innspillene har kommet fra Kristiansand i sør til Tana i nord, i forbindelse med samtaler på skoler og i barnehager, på festivaler og kulturskoler, som brev, på padlet og gjennom en spørreundersøkelse. Resultatet er innspill fra rundt 1000 barn og unge, samlet i rapporten «Barn og unges stemmer – kunst og kultur», som blant annet fremlegger 23 konkrete tiltak.

– Jeg vet du mente det fra innerst i hjertet når du ba om reell involvering av barn og unge, sa Kulturtankens direktør, Lin Marie Holvik,til statsråden, og takket for oppdraget.

Les også:  Avind slipper låta "Puslespel"

– Det har vært et fantastisk morsomt arbeid, og dere som skal lese rapporten har mye å glede dere til, sa Holvik under overrekkelsen.

Statsråden var klar på at kunst- og kultur er sentralt og viktig i barn og unges liv.

– Kulturtilbudet til barn og unge må selvsagt barn og unge selv være med på å utforme! avsluttet Skei Grande.

Barne- og ungdomskulturmeldingen er et samarbeid mellom Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet, og er ventet høsten 2020.

Les også:  LESERINNLEGG: Når skal du gjøre jobben din, Samferdselsminister?

Foto: Venstre

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.