Frykter store skader ved springflo

tryg

Høy vannstand kan gi store materielle skader. Onsdag kan vannet stige til 130 cm over normal vannstand mange steder i landet. Særlig båtfolk bør være oppmerksomme.

Meteorologene har gått ut med rødt farevarsel for Agder, Rogaland, Sunnhordland og Hardanger, og det forventes at den økte vannstanden kan forårsake skader. Langs kysten fra Østlandet til Møre og Romsdal er det ventet høy sjø fra natt til onsdag. I tillegg forventes det en god del vind.

– Båteiere bør komme seg ut i dag og sjekke at fortøyninger på båten er tilpasset høyere vannstand, de bør gjerne sikres i tillegg. Også båter som ligger inne i naust nær sjøkanten bør sikres, da vannet ventes å stige så mye at det fort vil sive inn. Også båter lagret på kai eller i fjæra bør sikres ekstra før vannstanden stiger, sier Johnny Hellesøy, båtekspert i Tryg Forsikring.

Les også:  Sametinget lanserer for første gang støttemateriell-videoer i de samiske språkfagene

Høyest natt til onsdag
Meteorologene har døpt ekstremværet for «Didrik» og forventer at vannet begynner å stige natt til onsdag. Vannstanden er ventet å være på det høyeste natt til onsdag mellom 01 til 03, samt onsdag ettermiddag mellom 13 til 15. Den erfarne båteksperten oppfordrer båteiere til å huske bunnpluggen.

– Mange båter som ligger på land eller i naust er uten bunnplugg, da eierne gjerne tar de ut ved vinteropplag. Dersom du har båt i naust eller på kai må du huske å sette tilbake bunnpluggen. Hvis ikke kan høy flo medføre at båten fylles med vann og blir skadet. Dette ser vi ofte ved springflo, mange båteiere blir overrasket og sitter igjen med motorskader som følge av dette, sier han.

Les også:  Lav høstsol og skitten frontrute er en farlig kombinasjon

Ikke parker bilen nær sjøen
Bor du i nærheten av sjøen, eller har hytte eller naust i strandsonen bør du sikre verdigjenstander. Ofte blir slike skylt ut på havet som kajakker, krabbeteiner og fiskeutstyr.

– Ta en god runde rundt hus, hytter og naust ved sjøen. Mistenker du at vannet kan trenge inn bør du sikre verdigjenstander som står på gulvet. Det kan også være lurt å ikke parkere bilen nær sjøen. I tillegg til vannskader risikerer disse å få saltskader ved kontakt med sjøvann, sier Hellesøy.

Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader er automatisk også forsikret mot naturskader. I fjor utgjorde erstatningsutbetalingene etter naturskader over en halv milliard kroner, viser tall fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

Les også:  115 melkebønder fikk pris for særdeles god melkekvalitet

5 tips ved springflo:

  • Fortøyninger på båter må sjekkes og tilpasses høyere vannstand.
  • Alt løsøre i naust, fjøre, kaier må sikres. Dette gjelder krabbeteiner, kajakker, fiskeutstyr osv.
  • Båter i naust må sikres. Dette gjelder også båter lagret på kaier eller i fjære som vannet kan nå.
  • Bunnplugger må monteres om båten står i naust eller på kai slik at ikke vann flør inn i båten.
  • Viktig at folk ser over alt av bygninger, hytter, naust og lignende som er nære sjøen. Verdigjenstander må sikres og helst opp fra gulvet.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.