Folk mister vannet fordi vannrørene fryser i bakken

if

Lite snø og kulde over store deler av landet fører nå til trøbbel for vannforsyningen for mange. Vannet i stikkledningene inn til boligene fryser til is.

Forsikringsselskapet If har alene de siste to-tre ukene fått inn 69 skademeldinger om frosne stikkledninger for vann til hus, og telefonene fortsetter å renne inn til skadesenteret. Stikkledninger er vann- og avløpsrørene mellom boligen og det kommunale nettet.

Minimalt med snø og mye kulde over lang tid har gjort at frost og tele har nådd rørene som forsyner husene med vann.

Les også:  Redningsselskapet krever nullvisjon for drukningsulykker

– Det er Troms og Finnmark som foreløpig har flest frosne stikkledninger. Rundt halvparten av frostskadene kommer herfra, men det er også mange skader i Nordland. Resten av de frosne vannledningene fordeler seg utover resten av landet, men kystområdene er mer utsatt enn innlandet, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Husforsikring dekker utgifter til tining av frosne utvendige vann- og avløpsledninger, eventuell annen tilrettelegging for å skaffe vann. Hos If er disse kostnadene dekket opp til 50 000 kroner.

Les også:  Én av ti har eller kan ha blitt utsatt for dataangrep

– I en del tilfeller må det velges alternative løsninger til ting hvis telen er for dyp eller kostnadene er uforholdsmessig store, sier Clementz.

Mulige alternative løsninger kan være å få tilkjørt vann til eiendommen eller koble på midlertidig vannledning til naboeiendommer som har vann.

– Kommunen eller lokale rørleggere har ofte kunnskap om hva som kan være mulige løsninger lokalt, sier Clementz.

Les også:  Mange unge betaler for å slippe depositum

Hvis det er ikke mulig å skaffe vann til huset, kan det bli nødvendig å finne midlertidig bolig.

– Da bør du ta kontakt med eget forsikringsselskap for å avklare hva forsikringen kan dekke av slike utgifter, påpeker kommunikasjonssjefen.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.