FN-prosess sikrer urbefolkningen nord i Russland medbestemmelse

nornickel

Urfolk og industriarbeidere har sameksistert i en liten bygd på Taimyr-halvøya siden 1970-tallet, etter ny lov skal det settes opp en sanitær vernesone rundt industrianlegg.

Det russiske gruveselskapet Nornickel startet en FN-designet FPIC-prosedyre for å løse problemet, FPIC forutsetter fritt, forutgående og informert samtykke fra urfolk, opplyser Bodøposten.

– Siden sovjettiden har innbyggerne i Tukhard og lokale gassarbeidere sameksistert på dette stedet, og levekårene til de lokale urbefolkningen har lenge vært langt fra ideelle. Selv om dette er deres territorium og deres forfedres land, er det bygningene de bor i ble bygget uten plan og der industrifasilitetene til Nornickel og Norilsktransgaz er lokalisert, forklarer Alexey Tsykarev, nestleder i FNs forum for urfolksspørsmål.

Imidlertid er leveforholdene i Tukhard – nå hjem til rundt tre hundre mennesker – ganske dårlige, noen leiligheter er ubeboelige og mangler oppvarming, ifølge lokalbefolkningen.

Industrianlegg i tettstedet er også et problem. En sanitær vernesone, som er i ferd med å etableres rundt dem, kan ikke huse boliger, ifølge ny russisk lovgivning. Så spørsmålet om gjenbosetting av landsbyen er et tema, opplsyser Extraavisen.

– Det er viktig at det er oss, Tukhards innbyggere av Nenets-folket, som bestemmer vår egen fremtid. Ikke parlamentarikere i høytstående embeter, ikke tjenestemenn fra ulike foreninger, men vi, vanlige folk. Jeg liker denne tilnærmingen, sa Nikita Yamkin, en innbygger i Tukhard valgt inn i Representantenes råd.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.