Flere SAR-oppdrag for Redningsselskapet i Nordland

Redningsselskapet

Med de to rekordsomrene 2020 og 2021 fortsatt friskt i minne, ble oppdragssommeren 2023 en mer normal sommer. I Nordland har det vært en svak nedgang i antall oppdrag for Redningsselskapet. Antall søk- og redningsoppdrag har derimot økt.

Tradisjonelt sett så er dette en periode med storttrykk på sjøen. Dette er høysesong for fritidsbåter, noe som også vises i statistikken. Fritidsbåtflåte har vært mottaker av rundt 90% av alle assistanser og redningsaksjoner utført av Redningsselskapet i denne perioden.  

Totalt utførte Redningsselskapet 216 oppdrag i Nordland mellom 1. mai og 1. september i 2023, noe som er en nedgang på 2% sammenlignet med i fjor.  

Fremdriftshavari er den klart største enkeltårsaken til at folk og fartøy trenger assistanse og hjelp på sjøen. Sett i forhold til sommeren 2022 har vi denne sommeren registrert en nedgang i oppdrag som følge av fremdriftshavari i Nordland, fra 67 til 53 oppdrag i 2023. 

De siste årene har vi på landsbasis hatt en tydelig økning i antall båter som går på grunn. Denne trenden fortsatte også denne sommeren. I 2022 var det registrert 8 grunnstøtinger i Nordland, mens det i sommer var 11 registrerte grunnstøtinger i fylket. 

Når det gjelder brannrelaterte oppdrag, så har vi denne sommeren registrert en gledelig nedgang i antall oppdrag i Nordland, fra 4 oppdrag til 1 oppdrag knyttet til brann. 

Når det gjelder antallet alvorlige hendelsene på sjøen, såkalte SAR-hendelser, så var det 32 slike oppdrag i sommer mot 28 i samme periode i fjor. Det tilsvarer en økning på 14 prosent. 

– Det har vært en sommer med relativt varierende vær og færre båter på sjøen i perioder. Det gjenspeiles i oppdragsstatistikken med en generell nedgang i antall oppdrag totalt. Men vi har likevel hatt flere svært alvorlige hendelser og redningsaksjoner på sjøen i sommer, sier Tom Haakenstad, beredskapssjef i Redningsselskapet. 

Haakenstad forteller at Redningsselskapet nå er klare for høstsesong og økt fiskeriaktivitet, og minner om viktigheten av synlighet og riktig bruk av lanterner i den mørke årstiden.  

Redningsselskapets visjon er at ingen skal drukne, og i perioden 1. mai – 1. september har våre mannskapet reddet hele 15 liv fra drukningsdøden. Dette er en kraftig økning i antall reddede liv sett i forhold til samme periode i fjor der tallet var 7 personer. 1 av tilfellene i sommer var i Nordland 

Totalt ble det utført 3541 oppdrag og 442 SAR-oppdrag i perioden over hele landet. Flesteparten av oppdragene i sommer har vært i Vestfold og Telemark, etterfulgt av Viken. I 2022 var det totalt 3702 oppdrag og 480 SAR-oppdrag i samme periode. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.