Fire av ti forventet ikke renteøkning

nbbl

Boligmarkedsbarometeret stiger fra rekordhøye 15,4 i august til 17,5 i september. – Oppgangen skyldes at færre forventet økt rente, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL, som tror at optimismen blir kortvarig.

Fra juni til september falt andelen som trodde på renteoppgang fra 82 til 58 prosent. Blant de yngste var det kun halvparten av respondentene som forventet økt rente det neste året, og det sender barometeret rett til værs.

– Oppgangen i boligmarkedsbarometeret skyldes at færre forventet økt rente. Tallene ville nok sett annerledes ut dersom boligmarkedsbarometeret hadde fanget opp renteendringene, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Septembertallene viser at andelen som tror på stigende boligpriser neste 12 måneder faller marginalt fra 54 til 52 prosent. Kun åtte prosent tror på boligprisnedgang, og troen på boligprisvekst er størst i Oslo og Akershus. Bjerknes tror at tre faktorer kan bidra til å dempe prisforventningene fremover:

– Det første er naturligvis renteoppgangen, det andre er boliglånsforskriften, enten i sin nåværende form eller strammere. Det siste er at det ferdigstilles mange boliger og befolkningsveksten er lavere enn tidligere. Det er dermed mange boliger til salgs og kjøper har mye å velge mellom.

Utviklingen i norsk økonomi er god, arbeidsledigheten er lav og sysselsettingsveksten høy. Dermed er det kun seks prosent som er bekymret for å miste jobben det kommende året.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.