Hvert år blir 1,8 millioner barn i hele verden ofre for seksuell utnyttelse. Problemet er voksende også i Europa, og land som Spania og Portugal seiler opp som nye destinasjoner for overgripere. Nå oppfordres ferierende nordmenn til å melde fra dersom de er vitne om noe mistenkelig på reise.
Fellesferien er i gang, og den neste måneden vil tusenvis av nordmenn trekke sydover på jakt etter den perfekte ferieopplevelsen. Blant barnefamilier og andre reisende, befinner det seg imidlertid en gruppe mennesker med helt andre intensjoner.
Høytid for seksuell utnyttelse
Ferien er nemlig også høytid for seksuell utnyttelse av barn, og stadig flere barneovergripere benytter sjansen til å utnytte sårbare barn i utlandet. ECPAT Norge oppfordrer nå nordmenn på tur til å følge ekstra godt med og melde fra om de ser noe som virker mistenkelig.
– Mange forbinder seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme med land som for eksempel Thailand og Filippinene. Nå ser vi at problemet er økende også ved mer tradisjonelle norske feriedestinasjoner som Spania, Portugal og Tyrkia, sier Ann-Kristin Vervik som er generalsekretær i ECPAT Norge.
– Ofrene befinner seg der hvor turistene er. I baren, på hotellet, på restauranten. Man bør se etter barn som ikke er med foreldrene sine, eller som er med voksne som ikke ser ut som deres foresatte. Et tegn kan være at barnet og de voksne snakker ulikt språk. Tenk hvem, hva, hvor, og meld ifra direkte eller anonymt til politiets tipslinje. Dersom du er i tvil, meld heller ifra en gang for mye», legger hun til.
Vervik har mange år bak seg i FN-systemet hvor hun jobbet spesielt med problemstillinger knyttet til barns beskyttelse. I 2015 var hun med på å stifte ECPAT Norge. Med tilstedeværelse i over 90 land er ECPAT en av de tydeligste stemmene i den globale kampen mot seksuell utnyttelse av barn.
Voksende industri
De siste 20 årene har turistindustrien vokst enormt. I 1995 var det 527 millioner turister i verden. I 2017 hadde tallet økt til 1,3 milliarder.
– Billigere flyreiser og en stadig større turistindustri har ført til en eksplosiv økning av seksuell utnyttelse av barn i forbindelse med reiseliv og turisme. Dessverre er det mange land som ikke har ressurser til å fange dette opp, og mangel på gode rapporteringsrutiner fører til at overgripere går fri og at barneofrene hverken blir identifisert eller tilbudt hjelp», sier Vervik.
Moldova, Tyrkia, Ukraina, Spania og Portugal er land som har blitt stadig mer populære reisemål for europeiske overgripere. Det samme gjelder områdene rundt Kaukasus og Balkan. Dette kommer i tillegg til det vedvarende problemet med europeere som forgriper seg på barn utenfor Europa.
Barn som ikke går på skole, barn som lever i fattigdom, barn på flukt eller barn av en folkegruppe som blir diskriminert, som for eksempel romfolk, er ekstra utsatte.
«Don’t Look Away» er en kampanje hvor 6 europeiske ECPAT-organisasjoner er involvert. Kampanjen begynte i 2009, og målet er å gjøre dette til en global kamp. For første gang er ECPAT Norge en del av kampanjen som vender seg mot reisende, turister og frivillige. Målet er å øke kunnskapen om seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme.
Vil du vite mer eller ønsker du å støtte kampen mot seksuell utnyttelse av barn kan du gå inn på nettsiden ecpatnorge.no.