Én av tre nordmenn innrømmer at de er lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler seg på i utlandet.
Det viser den store Reiseundersøkelsen 2018, som Kantar TNS har gjennomført for Europeiske Reiseforsikring.
Lite bevisste
De eventyrlystne peker seg spesielt ut: Fire av ti på tema- og opplevelsesferie sier at de i liten grad er bevisste på hvilket nettverk de bruker utenlands. De som tenker mest på datasikkerheten, er de i aldersgruppen 60-67 år, viser undersøkelsen.
– Tilgangen til gratis trådløst nett er jo som nesten like viktig for nordmenn som å ha vann i krana, så det er lurt å vite litt om offentlig tilgjengelig wifi før du drar, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If og Europeiske Reiseforsikring.
Lette å overvåke
Åpne trådløse nett byr på sikkerhetsutfordringer. De er nemlig lette å overvåke.
– Risikoen med åpen wifi er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, sier cyberriskingeniør Peter Granlund i If, som Europeiske Reiseforsikring er en del av.
– De fleste store tjenestene på internett bruker i dag kryptering for å beskytte innlogging og følgende datatrafikk, men om du logger inn på en tjeneste som ikke bruker det, så kan den som spionerer på nettverket se brukernavn og passord i klartekst, sier han.
Til daglig arbeider Peter Granlund med å gi sikkerhetsråd og forebygge datakriminalitet mot bedrifter og industriforetak som har såkalt cyberforsikring.
Sikkerhetseksperten sier det er lett å sette opp en trådløs router med samme navn som et kjent nettverk, for eksempel «Airport WiFi».
– Så kan enhetene dine automatisk koble seg til om signalet er sterkere. Da kan den som kontrollerer routeren se hvilke nettsider du besøker – og i verste fall lure deg inn på en falsk side som utgir seg for å være den originale. Der kan du bli fralurt innloggingsopplysninger eller gi angriperen tilgang til dine data. Og alt kan skje uten at du merker det, forklarer Granlund.