Er du klar for norske veier i sommer?

Michelin

COVID-19-pandemien har satt en stopper for flere utenlandsferier denne sommeren. Det betyr at mange nordmenn skal feriere i Norge, og at bilen vil bli et viktig fremkomstmiddel. Her er noen dekktips fra Michelin som vil gjøre årets bilferie tryggere.

– Dekk er tett knyttet til trafikksikkerhet, og derfor kan det å skifte dekk før man legger ut på norske sommerveier, være en god investering i sin egen, familiens og medtraffikanters trygghet i trafikken, uttaler Arne Sköldén, miljø- og trafikksikkerhetsansvarlig for Michelin i Norden. 

Selv om dekket ditt virker godt på tørre, vanlige veier er det først og fremst under krevende vær- og kjøreforhold verdien av gode dekk kommer frem. Et godt eksempel på dette er bremselengde på våte veier, hvor et godt dekk kan redusere bremselengden med flere meter. Om man havner i en nødsitusajon, kan disse meterne utgjøre en enorm forskjell på utfallet av situasjonen. Selv om man har gode dekk, er det også viktig å tilpasse kjøring og hastighet etter kjøreforhold, underlag og dekkets tilstand.

Les også:  «Gyda» skaper vanskelige kjøreforhold

Skift til sommerdekk
Det er ikke ulovlig å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren i Norge, men Michelin oppfordrer sterkt alle bilister til å følge rådet om å kjøre med dekk som er tilpasset vær- og klimaforhold. En undersøkelse Michelin gjennomførte i 2017 viste at 5 prosent av respondentene fortsatt valgte piggfrie vinterdekk på sommerføre.

– Med piggfrie vinterdekk på sommerføre kjører du med dokumentert dårligere grep og større risiko enn om du velger sommerdekk. Samtidig vet vi at det norske vårværet er ustabilt i perioden hvor man, etter forskriftene, skal ha skiftet bildekk. Nå er riktignok sommerværet her over store deler av landet, og med tanke på hvor viktig dekkene er for trafikksikkerheten, er det foruroligende at mange fortsatt kjører med vinterdekk på sommerføre, sier Arne Sköldén i Michelin.

Les også:  Ny E6 mellom Sørelva og Borkamo i Saltdal

Har du nok mønster igjen på dekkene dine?
Etterhvert som dekkene dine slites ned kan det også påvirke veigrepet, da mønsteret i dekkene er utviklet for sikre godt grep, og drenere vann slik at du unngår vannplaning og skrens. Her er det også regler som gjelder. For sommerdekk skal ikke mønsterdybden være mindre enn 1,6 mm. Om den er det risikerer du bøter på 750 kroner per dekk, men enda viktigere; du utsetter deg selv og andre for fare på veien.

Les også:  Ny rapport: Slik skiller norske plantetrender seg fra nabolandene

– Før du legger ut på lengre turer i sommer bør du måle mønsterdybden på dekkene dine. Dette kan gjøres med en dekkdybdemåler, eller med en linjal. Finn det områdene hvor dekkene er mest slitt, og mål hvor langt det er opp til kanten. Dette gjør du i det midterste sporet og på det ytterste sporet på begge sider. Om du er nærme eller er under 1,6 er tiden inne for å skaffe nye sommerdekk, avslutter Arne Sköldén.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.