En romlov for fremtiden

Nærings- og fiskeridepartementet

For første gang siden 1969 kommer det forslag til ny romlov, Næringsminister Iselin Nybø har mottatt utredningen «Rett i bane».

– Romområdet er i en rivende utvikling, og vi må sørge for at Norge henger med. Nå får vi et godt grunnlag for fremtidens romlov, sier næringsminister Iselin Nybø.

Dagens lov er fra 1969 og lite dekkende for å sikre dagens og fremtidens rominteresser. Siden den ble utformet har sektoren gått fra primært statlig drevet virksomhet til at private tilbyr teknologi og tjenester langs hele verdikjeden.

Les også:  Dommerforeningen ber regjeringen respektere Fosen-dommen

Regjeringens politikk for romvirksomhet er rettet mot nye arbeidsplasser, verdiskaping og bærekraftig vekst.

– Norsk romvirksomhet omsetter for 8 milliarder kroner i året, hvorav 70 prosent går til eksport, mens regjeringen bevilger om lag 1,5 milliarder kroner til næringen over statsbudsjettet. Det skjer mye på området, og næringslivet trenger klare regler, sier Nybø.

Andre mål med loven er å sikre ordninger som registrerer det som sendes opp i rommet, tilsyn med romaktiviteter og regler om erstatning ved ulykker.

Les også:  Ny undersøkelse: Vil bruke mer på forsvar

– Når en satellitt faller ned er det noen som har ansvar for den, særlig hvis det fører til en ulykke, sier Nybø.

Loven skal blant annet gjøre operatørenes plikter, registrering, tilsyn, sanksjoner og erstatning mer tydelige.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.