En enkel dings kunne forhindret halvparten av boligbrannene i Nordland

gjensidige

Nær halvparten av boligbrannene i fjor skyltes komfyrbranner. En komfyrvakt kunne forhindret de fleste av disse, men kun to av ti i Nordland har installert den.

Statistikk fra brann- og redningsvesenet viser at nærmere halvparten av utrykningene i fjor skyldtes komfyrbranner hjemme hos folk. I en undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige, svarer kun 21 prosent i Nordland at de har installert komfyrvakt hjemme.

– Det er oppsiktsvekkende at en enkel dings folk selv kan installere, kan redusere antall boligbranner med hele 50 prosent. Likevel er det kun et fåtall som har gjort det, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo.

Komfyren er brannversting i hjemmet
Matlaging på komfyren er den absolutt største enkeltårsaken til brann i norske hjem, og spesielt nå i desember. Undersøkelsen viser også at det er i gruppen over 60 år færrest har installert komfyrvakt.

– Dette er ekstra bekymringsfullt. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann, sammenlignet med resten av befolkningen, sier Eklo.

Komfyrvakten hindrer brann ved at den utløser en alarm, og deretter kutter strømmen til komfyren hvis kokeplatene blir for varme.

– Komfyrvakt er ikke påbudt, med mindre du bygger nytt eller legger opp ny kurs til komfyren. I tillegg koster den fra 3 500 kroner. Dette gjør nok at de fleste av oss dessverre ikke har det aller viktigste hjelpemiddelet for å unngå den aller vanligste årsaken til boligbrann, sier Eklo.

Bør bli standardutstyr på komfyrer
Eklo skulle ønske komfyrvakt var inkludert, og ikke ekstrautstyr til alle nye komfyrer. Han sammenligner den med innføringen av startsperren på bil på midten av 90-tallet.

– Etter startsperren ble standardutstyr, er det nesten umulig å stjele en nyere bil uten originalnøkkelen. Dermed har også antall biltyverier gått kraftig ned. Komfyrvakt i alle hjem kunne fått en tilsvarende virkning og reddet store verdier, men viktigst av alt spart mange menneskeliv, mener Eklo.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.