Elbil-året 2019: Fortsatt lange ventelister

lade elbil

Venteliste er et nytt begrep som har kommet i elbil-hete Norge. 2019 vil også by på lang ventetid for forbrukere som ønsker en ny elbil med lengre rekkevidde og mer familievennlig størrelse.

Mange elbil-importører har innført ventelister, der du med å betale et depositum kan stille deg i en digital kø for å få bilen når den kommer til salg.

– Hvis du har sett deg ut en elbil du er interessert i, er det lurt å følge med på når ventelistene åpner så du sikrer deg en plass i køen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Elbilsalget har nådd nye høyder i Norge. Hittil i år har over 35 000 nordmenn kjøpt elbil, og nær 40 000 står på venteliste for å få utlevert bilen de venter på.

– Ventelistene oppstår fordi produksjonen er liten og de norske bilimportørene derfor ikke klarer å skaffe nok elbiler raskt nok. Derfor må du ta med i beregningen at du må vente ekstra på de nye modellene som kommer, sier Nils Sødal.

NAF har hentet inn informasjon fra bilimportørene om elbilåret 2019. Flere produsenter varsler at de kommer med helt nye modeller, men ikke før i 2020. Og skal du være blant de første på veien i en av disse bilene, er det til neste år du må følge med, da åpner ventelistene.

Ventelistene som kommer i 2019:

Volkswagen I.D Neo
Volkswagens neste elbilmodell I.D Neo er ventet å snu elbilmarkedet på hodet. Den vil prises fra 250 000 kr og skal få rekkevidde på opp mot 600 km, avhengig av hvilken batteripakke du velger.

– I.D Neo slippes på markedet i 2020, og ut ifra det vi vet åpner ventelisten høsten 2019, sier Nils Sødal.

Mini Electric
Mini, som eies av BMW, lanserer sin første elbil i året som kommer. Det er lite som er kjent om denne bilen, og ventelisten har ikke åpnet ennå. Det betyr at her er det bare å følge med, hvis du er interessert. Bilen skal produseres i 2019, men når den kommer til Norge er ikke kjent.

Skoda Vision E
Skoda har annonsert levering av sin første elbil mot slutten av 2020. Dette blir en SUV som skal få omtrent 500 km rekkevidde. Pris er ikke kjent. Hold øynene åpne for ventelister her i året som kommer.

Ford
Ford har annonsert sin andre elbil. Den skal få en rekkevidde på 480 km og er inspirert av Ford Mustang. Elbilen er ventet i 2020. Ford åpner med all sannsynlighet for bestilling i 2019.

Seat
Den spanske produsenten vil lansere sin fullelektriske modell i 2020. Bilen er ventet å få en rekkevidde på inntil 500 kilometer. Vi forventer en venteliste i løpet av 2019.

Elbilene med lange ventelister
Det er mange elbiler som kommer fysisk i bilbutikkene i 2019, men ventelistene er for lengst er fylt opp.

– Velger du å stille deg i kø på en av disse bilene i dag, får du trolig ikke bil før sent i 2020. Hvis du er heldig, mener Nils Sødal. – Noen bilmerker har også stengt ventelisten inntil videre, fortsetter han.

Er du nysgjerrig på en av disse modellene med lange ventelister, anbefaler NAF at du tar kontakt med forhandler for å høre når du kan forvente å få tak i en bil.

Dette gjelder:

DS 3 Crossback E-Tense
Tesla Model 3
Kia E-Niro (ventelisten er foreløpig stengt)
Hyundai Kona
Audi e-tron quattro
Mercedes Benz EQC
BMW iX3
Porsche Mission E

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.