Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har gjennomført en undersøkelse om nordmenns juletradisjoner. Folk har blant annet spurt om hva de foretrekker i julekakene, smør eller margarin?
Og det er ingen tvil om hva dommen er, i følge resultatene i undersøkelsen vil vi ha ekte smør når vi lager julekaker.
– Dobbelt så mange av oss (43 %) foretrekker å bake julekaker med ekte meierismør fremfor med margarin (21 %). Og hele 44 % foretrekker å spise julekaker bakt med smør mot bare 12 % som helst spiser kaker bakt med margarin, sier Ida Berg Hauge, direktør i Melk.no
Dette viser at tradisjonen er slitesterk og noe vi ønsker å fortsette med. De fleste av oss baker imidlertid 2-4 slag julekaker til jul nå om dagen, så de syv slagene er nok på retur – og de varierer også hvor i landet man bor.
Typiske julekaker er sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker, serinakaker og sirupssnipper.