Dyrevernalliansen krever endring i svinenæringen

gris

I dag kom rapporten som summerer opp funnene som Mattilsynet har gjort i svinebesetningene i Rogaland i 2017 i perioden mai 2017 til april 2018. Dyrevernalliansen krever nå at myndighetene strammer inn på regelverk og kontroll i grisenæringen.

Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, mener at funnene i Mattilsynets rapport viser at problemene i næringen er utbredte og gjennomgående, og at reglene for svinenæringen må skjerpes:

– Nå må landbruksminister Jon Georg Dale vise handlekraft. Dyrevelferd er et offentlig ansvar, og dyrene er en så svak part at de kan ikke overlates til seg selv hos en næring som åpenbart ikke tar dyrevelferd på alvor.

Store problemer
På tross av at tilsynskampanjen var varslet fant Mattilsynet ett eller flere avvik i 73 % av besettingene. De fleste avvikene gjaldt syke og skadde dyr eller mangel på rotemateriale. Mattilsynet sier at funnene viser at slaktegrisen i Rogaland ikke har god nok dyrevelferd.

– Dyrevernalliansen påpekte allerede for ett år siden at et gjennomgående problem i svinenæringa etter vår erfaring er mangel på rotemateriale, som høy og annet materiale grisen kan undersøke, tygge og flytte på. Mattilsynets tall bekrefter dette. I tillegg er det et stort problem at syke dyr ikke blir tatt skikkelig vare på, sier Kleveland.

Alle må sjekkes
Kun en tredjedel av svinebesetningene i Rogaland er sjekket av Mattilsynet. Dyrevernalliansen krever at alle besetninger i Rogaland sjekkes. Deretter bør neste skritt være å gjennomgå de nest største fylkene for svinehold, Trøndelag og Hedmark. Hvis man gjør det har man dekket 60 prosent av næringen.

Det vil lønne seg for alle parter at så mange besetninger som mulig blir sjekket. På den måten vil man få et realistisk bilde av situasjonen, og hvilke tiltak som er mest presserende.

Trist situasjon
Veterinær Helle Haukvik i Dyrevernalliansen mener at situasjonen i norsk svinenæring er trist.

– Skader som halebiting skyldes blant annet mangel på noe å gjøre, og godt rotemateriale forebygger dette. Nortura, Fatland og Prima Jæren burde vært klar over dyremishandlingen som foregår, ikke minst lagt merke til de syke grisene som trenger pleie eller burde blitt avlivet på stedet. Den voldsomme mengden enkeltsaker synliggjør at det er deres eget manglende system som er det store problemet, sier Haukvik.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.