Donald Trumps handelskrig mot Kina førte til storsalg av aksjer

trump

Normalt er august måned preget av kvartalstall og hva selskapene ser for seg frem i tid. Donald Trump ville det derimot annerledes, og kuppet nyhetsstrømmen ved å eskalere handelskrigen mot Kina. Nordnets kunder reagerer med å flykte til store tunge selskaper som Equinor og Hydro. 

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 12 milliarder kroner i august og netto ble det solgt for 210 millioner kroner. Equinor troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 49 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 59 millioner kroner.

– Selv om Equinor har falt 15 prosent så langt i år og «slanket» seg med 76 milliarder kroner i markedsverdi, har våre kunder lastet opp med aksjer denne måneden. Mye av grunnen til dette fallet er svake gasspriser, som står for omtrent 50 prosent av inntjeningen til Equinor samt at oljesektoren har vært tilsidesatt for et økt fokus på ESG aksjer. Nå ser trenden ut til å snu og Equinor er i dag priset til en P/E på 10 med en sterk kontantstrøm og lite gjeld. Jeg tror at investorene nå ser verdsettelsen av selskapet som attraktiv og er tilbake på kjøpersiden for andre gang denne sommeren, sier Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.

Børsmåneden august var øvrig preget av den mye omtalte handelskrigen. August måned endte til slutt flatt på Oslo Børs, mens USA-børsene endte noe ned. Selv om inntjeningssesongen i USA var god, har selskapenes guiding vært på den svake siden. Dette ser vi også i estimatene til analytikerne, som nå predikerer en inntjeningsresesjon for verdens selskaper i løpet av 2019. Dette vil i så fall være første gang siden 2016, noe som helt klart har preget utviklingen i august måned. Det hjelper heller ikke på at vi i løpet av august måned har fått en ytterligere eskalering i handelskrigen mellom Kina og USA. Dette skjedde etter at Kina i slutten av august innførte toll på amerikanske varer som et mottiltak fra Donald Trumps tidligere tollsatser. Dette fikk Trump til å se svart og økte allerede høye tollsatser mot Kina enda et hakk. Dette reagerte umiddelbart både aksje og rentemarkedet negativt på, og vi har i løpet av august måned vært nede på historisk lave statsrentenivåer for USA. Her hjemme har inntjeningssesongen bydd på skuffelser, svake tall fra børskjempene Equinor, DNB og Hydro, samt at en usikker verden har bidratt til store svingninger. 

Nordnets kunder har i august måned kjøpt store stabile råvareselskaper, samt at våre kunder ser ny optimisme i Storebrand. På salgstoppen troner NEL.

Oljeprisen har også vært påvirket av geopolitisk uro i august måned. Med en tiltakende risiko for at verdensveksten skal fortsette å svekke seg samt en et stadig høyere tilbud av olje har ført til at oljeprisen har vært handlet under 60 dollar fatet i løpet av august måned.

– Ettersom usikkerheten i verden har økt og den globale veksten er under press får oljeprisen lide av dette. I løpet av august måned er oljeprisen ned over 5 prosent, som er en relativt kraftig nedgang på en måned. Det hjelper heller ikke på at oljeanalytikerne verden over har justert ned sine oljeprisanslag for årene fremover, sier Johannesen.

På salgstoppen troner Nel, TGS- NOPEC og Avance Gas Holding som de mest solgte aksjene i august måned.

– Nel har lenge vært den mest populære aksjen blant våre kunder. Selskapet har dog den siste tiden hatt et etterslep av negative nyheter etter eksplosjonen i Sandvika. Vi ser også en klar tendens til at våre kunder selger unna selskaper med utrygg inntjening når det stormer på børsen. Nel sine resultater i 2. kvartal beviser dette, der de doblet sitt underskudd fra 1 kvartal, avslutter Mads Johannesen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.