Disse oppskriftene søkte vi mest etter i 2019

pannekaker

Ti på topp lista på MatPrat.no viser at nordmenn er glad i de vante, klassiske rettene – og ganske mye kos. Her får du oversikten for de ti mest søkte oppskriftene i 2019.

MatPrat.no har mer enn 40 millioner besøk i året. Oversikten over hva vi nordmenn søker etter i en av Norges mest besøkte oppskriftsbase røper detaljer om nordmenns kokkekunnskaper og matvaner.

– Den populære hverdagsmaten kommer høyest opp på lista over det folk søker etter i løpet av et år. Det er hverdagsmaten folk flest lager mest av, og trenger hjelp til, sier Marit Løvbrøtte, matrådgiver i MatPrat.

I tillegg preges listen også av festmat, som er populære til jul og spesielle anledninger. Ribbe og fårikål er retter som lages i noen få uker i løpet av året, men vi ser at de har massivt søk i sesong. 

– Det gjør at de kommer inn på topp 10-lista og konkurrerer ut mye av hverdagsmaten i antall søk, sier Løvbrøtte. 

1. Pannekaker

Det er de klassiske pannekakeoppskriftene som det søkes mest etter, men pannekaker er en genial måte å pakke inn all slags mat på. Du kan fylle pannekaker med bacon, blåbærsyltetøy, frukt, friske bær, ost, skinke, wokkede grønsaker med en dæsj soyasaus eller servere kimchipannekaker. 

– Pannekaker, ofte sammen med suppe, serveres i mange familier opp til en gang i uka, gjerne på en fast dag. Selv om pannekaker er noe vi lager ofte, så stoler vi likevel ikke på at vi husker oppskriften godt nok til at vi kan lage røra på slump. Det var nok besteforeldregenerasjonen flinkere til. I dag har vi stort sett mobilen bare på en armlengdes avstand, og kan finne frem oppskriften i løpet av få tastetrykk, forklarer Løvbrøtte. 

2. Pizzadeig

Vi elsker fredagspizza, og pizzadeig er selvsagt på andreplassen. Så godt, enkelt og med uendelige muligheter med saus og fyll. 

– Pizzadeig har mange anvendelsesmuligheter, og kan brukes til mer enn hjemmelaget pizza. Den kan for eksempel brukes til å lage kosemat sammen med ungene, både pizzasnurrer, tacosticks, innbakt pizza eller såkalte mumiepølser til halloweenfeiringen, sier Løvbrøtte. 

3. Vafler

Så enkelt, og så godt. Du kan gjøre de sunne ved å tilsette havregryn, og grove vafler kan være en god erstatter for brødleie matpakkebarn.

– Vafler er en norsk favoritt som vi ofte lager og serverer til hverdagskaffen eller når vi får gjester som stikker innom. Vafler er dessuten en del av utvalget i kiosker på idrettsarrangementer eller serveres til dugnadskaffen. Vaflene er liksom med oss i tykt og tynt, sier matrådgiveren i MatPrat. 

4. Lasagne

Nordmenn har mange favoritter fra det italienske kjøkken, deriblant hjemmelaget lasagne. Ovnsretten består av kjøttsaus og ostesaus som legges lagvis med pastaplater.

– Dette er min personlige favoritt på 10 på topp lista, lite slår en lørdagskveld med en hjemmelaget lasagne som er skikkelig god. Selv om jeg lager det forholdsvis ofte, så sjekker jeg også oppskriften på mobilen for å sjekke hvor mange spiseskjeer mel eller hvor mange desiliter melk det skal være i den hvite sausen. Men jeg gjør også unntak fra oppskriften, og har et lite tips å komme med: riv et par gulrøtter og bland inn i kjøttsausen før du lar sausen koke en god stund. Sausen blir kjempegod – og så får vi lurt inn litt grønnsaker i familiens minstemann, anbefaler Løvbrøtte. 

5. Ribbe

På femteplass finner vi ribba, en av våre to julematfavoritter. Den er såpass mye søkt på i tiden før jul og i romjulen, at den kommer seg opp på en femteplass selv om den stort sett bare spises på denne årstiden. Derfor tyr vi til oppskriften, år etter år, forklarer Løvbrøtte. 

– Ettersom de fleste lager ribbe kun til jul, er det mange som trenger å friske opp hvordan ribba skal lages og svoren skal bli sprø. 

6. Focaccia

Foccacia er et saftig og velsmakende italiensk brød som inneholder rikelige mengder med god olivenolje. Litt flaksalt og rosmarin på toppen gjør at det smaker himmelsk. 

– Brødet passer perfekt som tilbehør til annen mat og er i likhet med Waldorfsalat ofte å finne på koldtbord eller buffet, sier matrådgiveren i MatPrat. 

7. Chili con carne

Chili con carne betyr chili med kjøtt. Chili con carne er ikke meksikansk mat. Dette er en rett som har basis i det meksikanske kjøkken, men som er ekte amerikansk, trolig fra Texas

– Retter av kjøttdeig er ofte noe barna liker. Bytter du ut kjøttdeig med karbonadedeig, eller velg et annet nøkkelhullsmerket kjøttprodukt, så får du middag med både mindre fett og salt, foreslår Løvbrøtte. 

8. Hveteboller

Boller er en annen familiefavoritt som kommer høyt opp på lista. Boller er enkel og god kos som mange er glade i, og det er tydelig at folk er på jakt etter den perfekte bolleoppskriften. 

– Boller er lett å få til, og det å bake kan være litt meditativt i en stressende hverdag. I tillegg er det en hyggelig sosial aktivitet å gjøre med venner og familie. 

8. Brownies

Mørk, mektig og farlig god. En herlig klissete sjokoladekake som faller i smak hos både store og små. En skikkelig seig og god brownie, servert med en kopp kaffe eller et glass melk klarer vel ingen å motstå? 

– Brownies er ypperlig å lage til fest eller bare til hverdagskos. Den blir bare bedre hvis den får stått over natten, og mange foretrekker nok å lage denne til en barnebursdag, skolefest eller dugnad. Enkel å frakte med seg og likt av de alle fleste. 

10. Fårikål

Fårikål er Norges nasjonalrett – stemt frem av radiolyttere for over 40 år siden. Enkel å lage, og med mye smak. 

– Fårikål er både husmannskost og festmat, og smaker kanskje enda bedre dagen etter at den er laget, sier Løvbrøtte om tiendeplassen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.