Dette må du sjekke når du skal kjøpe fjellhytte!

hytte vinter ferie

Tak, vann og avløp og eiendomsskatt er viktige momenter å sjekke for de som bruker vinterferien til hyttejakt, råder Huseierne.

Vinterferieukene starter nå, og mange bruker ferien til å lete etter drømmehytten på fjellet. Her er tipsene for deg som skal bruke ferien til jakten på drømmehytten.

– Det viktigste er å se seg godt om på visning og lese tilstandsrapporten godt, råder advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund. Han leder forbundets juridiske rådgivning som hvert år behandler mange spørsmål fra hyttekjøpere landet over.

Sjekk hva som er bak snøen
Tilstandsrapporten er en særlig viktig kilde til informasjon når man er på hyttejakt vinterstid, i og med at tak og vegger kan være skjult under og bak snøen. Dette må man sjekke slik at man unngår å må kreve å heve hyttekjøpet.

– Det er viktig å huske på at den bygningsmessige kvaliteten på en hytte kan variere mer enn for boliger. Dette gjelder særlig gamle hytter, sier Leisner.

Leisner påpeker at en av grunnene til at kvaliteten kan variere er at det på hytter ofte er gjort betydelig i egeninnsats.

– Se særlig der det er foretatt påbygging eller laget tilbygg. Sjekk overgangene mellom de ulike delene, råder Leisner.

Festetomt eller eietomt?
Et annet viktig moment er eieforholdet til tomten. Mange hytter står på festetomt, og da er det viktig å sjekke betingelsene for denne festeavtalen.

– Noen ganger går det an å få løst ut avtalen, andre ganger kan man risikere en stor økning i festeavgiften. Det er viktig å finne ut av disse vilkårene, råder Anders Leisner.

Hva følger med hytten?
Et annet råd fra Huseierne er også å sjekke hva som følger med hytten.

Noen hytter selges med innbo. Men som oftest skal selgeren ha med seg noen familiegjenstander eller andre ting fra hytten. Les derfor nøye hva som følger med, og spør hvis du er usikker.

7 punkter å sjekke i hyttejakten
Her er Huseiernes syv viktige punkter når du skal sjekke drømmehytten på fjellet:

  1. Sjekk eiendomsskatt og kommunale avgifter i kommunen: Er det egne satser for hyttefolket som gjør det ekstra dyrt?
  2. Hvordan er det med vann og avløp? Er det lokale løsninger eller er hytta knyttet til kommunalt anlegg? Hvordan er eventuelt kvaliteten på det private vannet, og må man i snarlig fremtid koble seg på kommunal kloakk? Det er ofte dyrt.
  3. Hvis det er aktuelt å bygge på, hvilke muligheter har man til det på tomten? Sjekk ut reguleringsplanen for området, ta kontakt med kommunen og spør.
  4. Er det festetomt? Hvordan er i så fall betingelsene? Er det mulighet for utløsning av festetomten eller er bortfester bonde og trenger pengene?
  5. Sjekk taket og kjeller/krypkjeller: Se etter fukt- og vannskader. Se også på bjelkelaget under hytten for å se om de ser ok ut. Å bytte ut disse er en dyr affære.
  6. Hvordan er forholdene for kommunikasjon? Er det ok mobildekning, og er det mulighet for bredbånd e.l. Er det mulig å se tv med det digitale bakkenettet? Hvordan er muligheten for å utvide strømkapasiteten til for eksempel lading av elbil?
  7. Hvordan er parkeringsforholdene og hva med adkomstvei, er det et veilag? Hvor mye koster det å vedlikeholde og måke i året? Måkes det adkomst hver helg?

Kilde: Huseiernes Landsforbund

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.