Dette er dine rettigheter når du står på elbil-venteliste

lade elbil

Nær 40 000 bilkjøpere står på venteliste for å få seg en elbil. Den siste tiden har vi sett eksempler på ventelistebiler som får nedjustert rekkevidden og noen får økt pris. – Så lenge du står på venteliste, kan du trekke deg når som helst og få tilbake depositumet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er ikke lett å være bilkjøper for tiden. På den ene siden presser myndighetene på for at flere og flere skal gå over til elbil for å få ned klimautslippene. På den andre siden finnes det ikke elbiler på markedet med god nok rekkevidde og til en pris vanlige familier kan betale.

Dermed har det oppstått lange ventelister på nye elbilmodeller med lang rekkevidde og familievennlig størrelse som kommer fremover.

– Står man på venteliste får du et tilbud om å kjøpe bilen når det er din tur i køen. Det er helt uforpliktende og uten økonomiske forpliktelser om du ombestemmer deg, sier Sødal.

Det kan være flere grunner til at man ombestemmer seg. Når ventelistene åpner er ikke alltid prisene fastsatt. Man får en omtrentlig pris på hva bilen vil koste, men vet lite om endelig pris og ikke minst prisene for ekstrautstyr.

– Elbilen kan fort bli dyrere når den endelig kommer i butikken. Særlig når du legger på det utstyret du vil ha. Derfor er det rett og rimelig at man kostnadsfritt kan trekke seg fra å kjøpe bilen, mener Nils Sødal.

Det samme gjelder om det som har vært tilfelle med eksempelvis Hyundai Kona og Kia eNiro, nemlig at rekkevidden blir kortere enn forespeilet.

Får jeg bil mens det er avgiftsfritak?
Elbiler er fritatt for engangsavgift og moms frem til 2021. Hva som skjer etter det, vet ingen ennå. Står man fremdeles på venteliste, vil bilen bli langt dyrere om det blir lagt på moms på 25 prosent. Men da kan man trekke seg fra listen om man vil det.

– Har du allerede skrevet kontrakt på en bil før eventuelle avgiftsendringer, er det en begrensning i standardkontraktene ved salg av ny bil. Forhandleren kan øke prisen med inntil seks prosent, forklarer Nils Sødal.

Sjekkliste før du setter deg på venteliste
Vil du ha en av elbilene som kommer de nærmeste årene, bør du sette deg på ventliste hvis du vil være blant de første kundene. Men det kan være greit å ha tenkt gjennom disse spørsmålene før du setter deg på venteliste:

Er du forberedt på lang ventetid på en ny bil?
Kan du klare deg med en av elbilene som leveres raskt?
Er du forberedt på at prisen vil kunne ligge høyere enn det du ble forespeilet da du satte deg på venteliste?
Er du forberedt på at bilen ikke nødvendigvis har de spesifikasjonene som du opprinnelig forventet?
Er du forberedt på at det kan bli endringer i noen av fordelene knyttet til elbil?

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.