Delegasjon fra Stortinget deltar under FNs generalforsamling

fn

En delegasjon fra Stortinget vil delta under FNs generalforsamling i New York, som starter tirsdag 24. september. Viktige temaer i år er klima, bærekraftsmålene og Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet.

Tradisjonen tro, har utenriksministeren invitert Stortinget til å sette sammen en delegasjon på 12 personer, som blir en del av Norges offisielle delegasjon. Siden oppstarten av FN, har stortingsrepresentanter tatt turen til New York for å få kjennskap til FNs agenda og organisasjon, og hvordan norsk utenriks- og utviklingspolitikk er en del av FN.

Gjennom et omfattende program over to uker, gis det anledning til å sette seg inn i norske hovedprioriteringer, samt danne kontaktnettverk med sivilsamfunn og internasjonale aktører.

I år er det særlig klima og bærekraftsmålene som er spesielt viktige temaer, i tillegg til Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet. Mot slutten av denne sesjonen er det klart om Norge blir valgt inn som medlem, for første gang siden 2001-2002. Delegasjonen deltar i toppmøter og en rekke sidearrangementer. Norge har fått tre plasser i toppmøtet om bærekraftsmålene under generalforsamlingen. Andre høydepunkter fra programmet inkluderer møte med leder av bistandsorganisasjonen FNs kontor for prosjekttjenester, Grete Faremo, deltakelse i Norges eget arrangement om hav og møte med representanter fra EU-parlamentets delegasjon til FNs generalforsamling.

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) skal holde innlegg om menneskerettigheter i et sidearrangement.

– I Norge tar vi menneskerettigheter ofte for gitt. Arbeidet med menneskerettigheter er et arbeide som må arbeides med hver dag. I flere land går dette arbeidet i gal retning. I arbeidet i Europarådet har jeg særlig fulgt dette i 47 medlemsland, sier hun.

Stortingets delegasjon består av Liv Signe NavarseteIngjerd SchouLinda Hofstad Helleland, Espen Barth Eide, Karin Andersen, Arild Grande og Himanshu Gulati. De vil være tilstede under høynivåuka og generaldebatten. Solveig Horne, Michael Tetzschner, Else-May Norderhus, Ingalill Olsen og Ole Andre Myhrvold vil følge komitéarbeidet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.