De unge kaster mest mat – Og har dårligst samvittighet

oppskrifter mat

7 av 10 mener at det viktigste de kan gjøre for klimaet er å kaste mindre mat. Likevel kaster hver nordmann 42,1 kilo mat hvert år.

Mer enn halvparten av norske forbrukere har dårlig samvittighet når de kaster mat, og rangerer det å unngå å kaste mat som et av de aller viktigste klimatiltaket de selv kan gjøre. Den dårlige samvittigheten er størst hos de unge.

I følge en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse i 2019, på vegne av MatPrat svarer hele 70 % av de unge i aldersgruppen 16-24 år, at å kaste mat gir dem dårligst samvittighet. Samtidig er det denne aldersgruppen som kaster mest, viser tall fra Østlandsforskning.

Les også:  Stortingspresidenten og den tyske parlamentspresidenten besøker Svalbard

– Mange har en travel hverdag, planlegger lite og handler på impuls, selv om kjøleskap og fryser er fulle av mat. Rester blir i liten grad tatt vare på og mye mat blir kastet fordi det blir gammelt. Middagsrester, brød, frukt og grønnsaker er noe av det vi nordmenn kaster mest av. For at vi skal nå FNs bærekraftsmål må hver av oss halvere matsvinnet innen 2030, sier Kristin Juliebø, prosjektleder for matsvinn i MatPrat.

Les også:  Verdens vanndag: Økt matproduksjon med mindre vannforurensing

I samme undersøkelse svarer hele 62 % av forbrukerne at de ønsker å kaste mindre mat, som det viktigste tiltaket for å redusere utslipp av klimagasser. 44 % oppgir at de vil kjøpe mindre utstyr og 41 % oppgir at de vil handle mer lokal mat.

– Som undersøkelsen viser, synes folk det er vanskelig å gjøre noe med. Det viktigste hver og en av oss kan gjøre for å redusere matsvinnet, er å være bevisste på hva vi kjøper, og ta vare på maten. All mat har en verdi, og fortjener å bli spist, avslutter Juliebø.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.