Dårlig sikt kan koste deg dyrt

codan

Frossen frontrute gjør at du trenger litt ekstra tid om morgenen. Hvis du tar lett på skrapingen kan det koste deg dyrt. Du risikerer å måtte ut med 2600 kroner, eller i verste fall miste førerkortet.

Frossen frontrute er normalen for mange om vinteren, og vi må legge inn tid til å skrape ruta slik at sikten blir god.

– Selv om du bare skal en snartur til nærbutikken er det viktig å skrape bilrutene fri for is og snø. Dårlig sikt øker risikoen for påkjørsler betydelig, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Det er viktig å fjerne is og eventuell snø fra alle vinduer rundt bilen, slik at det blir tilstrekkelig sikt. Hvis det er snø må du også huske å fjerne snø fra taket, slik at denne ikke raser ned hvis du må bremse brått.

Les også:  Kostbare hytteskader: Slik sikrer du hytta før høsten

Kan få alvorlige konsekvenser
Codan Forsikring får hver vinter inn meldinger om skader som kunne vært unngått hvis bilistene hadde hatt bedre sikt.

– Hvis du kjører med dårlig sikt kan det koste deg dyrt. Kjører du med for dårlig sikt kan erstatningen forsikringen gir for materielle skader bli redusert. Men aller viktigst er det å huske på at dårlig sikt øker risikoen for at du kan forårsake en alvorlig ulykke der du eller andre mennesker kommer til skade, sier Persson.

374 fikk bot i fjor
Hvis du blir stoppet av politiet med for dårlig sikt får du et forenklet forelegg på 2600 kroner. Hvis sikten er virkelig dårlig kan du miste førerkortet.

Les også:  Tre av fire kan rammes av elsykkelbrann innendørs

Tall fra Utrykningspolitiet viser at i fjor fikk 374 bilister forenklet forelegg for å kjøre med for dårlig sikt. Det er ti flere enn året før. I løpet av første halvår i år fikk 261 forenklet forelegg, noe som er 28 flere enn i første halvår i 2017. De fleste av disse tilfellene skjedde i årets tre første måneder, som var veldig kalde i år.

Fjern også duggen
– Nå er kulden tilbake over store deler av landet, og det er viktig å ta seg tid til å sikre ordentlig sikt før man kjører noe sted, sier Annika Persson i Codan Forsikring.

På milde vinterdager er det viktig å huske på at det ikke bare er frost, is og snø som ødelegger sikten. Dugg og dårligere vindusviskere kan også utgjøre et problem.

Les også:  Dårligere veier: Regjeringen vil ha smalere veier grunnet klima

5 tips for å sikre god sikt:

1. Ha snøkost og en god isskrape lett tilgjengelig i bilen.

2. Fjern is og snø fra alle vinduer og fjern snø fra taket. Tørk vekk eventuell dugg inni bilen.

3. Hvis bilen står parkert utendørs kan du dekke frontruta med et trekk ellerpledd. Da får du færre vindusflater å skrape.

4. Skru av vindusviskerne når du parkerer, for å unngå at de skal fryse fast på vinduet. Det er lurt å løfte på vindusviskerne når du skraper vinduet, for å sjekke om de har frosset fast.

5. Bytt vindusviskere minst en gang i året. Slitte vindusviskere kan gi striper på ruta og gi dårlig sikt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.