Boligbranner: Kun 1 av 4 i Nordland har dokumentert verdiene i hjemmet

bolig kjøkken brann

Etter en brann eller et tyveri er det ofte svært vanskelig å ha oversikt over hva som er borte. Forsikringsselskapet Gjensidige anbefaler å filme boligen med mobilen før det er for sent.

– Når vi møter kunder som har blitt utsatt for brann eller tyveri, hører vi ofte det samme – «vi hadde tenkt å dokumentere eiendelene, men fikk aldri gjort det», og plutselig er det for sent, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo.

Les også:  Ryggedalstunnelen: Åpen tunnel i påsken

Dette bekreftes gjennom en undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige. Kun 23 prosent i Nordland sier de har dokumentert eiendelene i hjemmet.

På det meste har Gjensidige opplevd at kunder har levert inn lister med flere tusen små og store ting som skal erstattes ett er en stor brann. Det sier seg selv at uten skikkelig dokumentasjon er dette en nærmest umulig oppgave.

– Blir huset ditt totalskadet i brann, er det nærmest umulig å huske alt en har hatt av eiendeler, sier Eklo. Det samme kan være ved større tyveri. Ved vannskader finnes stort sett det meste fremdeles i boligen og kan dokumenteres selv om det er ødelagt.

Les også:  Bilister skifter til sommerdekk for tidlig

Fysiske bilder, kvitteringer, PCer og annen papirdokumentasjon går opp i røyk ved en brann. Eklo anbefaler å lagre det i skyen.

– Ta bilder og film i alle rom, husk også inne i skap og skuffer. Ta bilder av viktige papirer, kvitteringer, dokumenter, malerier, kunstgjenstander, frimerkesamlinger, smykker osv. Verdiene er ofte mye høyere enn en kan forstille seg. Bare i et klesskap kan det fort være verdier for flere hundre tusen kroner, sier Eklo.

Les også:  Sjokktall: 10.000 innbyggere i Nordland trenger nytt pass

Fastmonterte ting som for eksempel kjøkkeninnredning dekkes av husforsikringen, men alt det andre dekkes av innboforsikringen.

– Alt som du i teorien kan løfte opp og bære ut av boligen er dekket av innboforsikringen, sier Eklo.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.