Bodø Rådhus skal varmes opp med vann

bodø rådhus

I 2019 vil det nye rådhuset i Bodø etter planen stå ferdig. Dette vil være det første byggeprosjektet i regionen med en fjernvarmeløsning under selve byggeprosessen som skal sikre et grønt fotavtrykk i alle faser av byggeprosjektet, fra råbygg til ferdig bygg.

Bodø kommune er initiativtaker for prosjektet. Gunvald Johansen Bygg er valgt som entreprenør, mens Cramo Norge er leverandør av fjernvarmeløsningen til byggeplassen. Bildet over: f.v: Tommy Skålvoll (Gunvald Johansen Bygg AS) Håkon Andreas Møller (MDG) og Morten Solø (Cramo AS).

– Bodø kommune er opptatt av å skape grønnere byggeplasser og har vært en aktiv deltaker for å få denne løsningen på plass. Dette er en ny og bærekraftig løsning for oppvarming som vil bli lagt merke til i regionen, også i byggebransjen, sier leder for komitè for plan, næring og miljø i Bodø kommune, Håkon Andreas Møller, Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Tradisjonelt tilbyr entreprenører midlertidig varme under bygging ved hjelp av fossilt brennstoff eller strøm. Cramo sin fjernvarmeløsning produserer varme utelukkende med vann. Et godt samarbeid mellom Bodø kommune, Cramo, Haaland VVS, BE Varme, og entreprenør Gunvald Johansen Bygg har gjort det mulig å levere denne løsningen til Rådhuset i Bodø.

– Mange har fjernvarme i ferdige hus, men ikke på selve byggeplassen. Vi er stolte av å kunne levere en fjernvarmeløsning som sikrer et grønt fotavtrykk både på byggeplassen og i ferdige bygg. Det er første gang løsningen introduseres for byggeprosjekter i Nord-Norge, sier salgssjef Morten Solø i Cramo AS.

– For kommunen vil dette være både kostnadsbesparende og et viktig miljøvennlig tiltak på byggeplass, sier prosjektleder Tommy Skålvoll i Gunvald Johansen.

Gunvald Johansen Bygg skulle opprinnelig få oppvarming på byggeplassen med strøm. Etter samtaler med BE Varme ble de engasjert for å grave frem og montere fjernvarmerørene helt frem til rådhuset. Fjernvarme hentes fra Keisern sitt anlegg hos BE Varme som transporteres ned til rådhuset hvor vannet går inn i en varmeveksler. Derfra skapes en håndterbar varmetemperatur som distribueres til alle rom og etasjer i bygget.

– Det enkleste er ikke alltid det beste. VI gjør dette for miljøet. Det er viktig å kunne bidra til det grønne skiftet på norske byggeplasser. Interessen for fjernvarmeløsningen har heller ikke latt vente på seg. Vi har fått svært mange henvendelser når prosjektet og leveransen til Rådhuset i Bodø ble kjent, sier Solø.

Fjernvarme gir en jevnere temperatur, renere luft og et bedre inneklima enn tradisjonell oppvarming. I tillegg elimineres risikoen for branntilløp på grunn av støv. Foruten en miljømessig gevinst, vil oppvarmingen derfor også gi tryggere byggeplasser.

Byggingen av det nye Rådhuset skal etter planen stå ferdig i 2019 og består både av et ROT-prosjekt og et nybyggprosjekt. Fjernvarme vil leveres både til eksisterende bygg og til nybygg.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.