Blir det flere uhell i morgen?

bilkrasj

Fredag den 13. – en dato som mange forbinder med uhell og ulykke. Men er det større fare for å havne i en ulykke denne dagen?

Fredag den 13. har fått rykte på seg for å være en ulykkesdag, spesielt i den vestlige verden. Men er det bare overtro, eller skjer det faktisk flere ulykker på fredag den 13. enn på vanlige dager?

– Faktisk så viser tallene våre for de fem siste årene at det skjer tre prosent færre ulykker på fredag den 13. sammenlignet med gjennomsnittet ellers i året. Og sammenligner vi fredag mot fredag ser vi at det skjer hele åtte prosent færre skader på fredag 13. enn gjennomsnittet på en fredag. Dette tyder på at folk kanskje er litt ekstra forsiktige denne dagen, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Færre utforkjøringer
Skadetallene til SpareBank 1 Forsikring viser at det er hele 17 prosent færre utforkjøringer på fredag den 13 enn på vanlige fredager. Det er også 8 prosent færre tilfeller av forsinket bagasje.

– Fredager er generelt en skadeutsatt dag. Dette skyldes mye trafikk og høyt aktivitetsnivå og at mange reiser på ferie denne dagen, sier Nielsen.

Flere avbestillinger
Tallene fra de siste fem årene viser også at det er tre prosent flere som avbestiller reisen sin på fredag den 13.

– Vi erstatter jo avbestilling ved plutselig og akutt sykdom.Men noen legeerklæring på Paraskavedekatriafobi har vi aldri sett, smiler hun. Fobien for denne datoen har nemlig fått sitt eget navn.

I USA skal så mange som 17-21 millioner frykte fredag den 13., ifølge Stress Management Center and Phobia Institute i North Carolina.

Først omtalt rundt 1870
Akkurat hvorfor fredag den 13. ble en ulykkesdag er uvisst, men professor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap på NTNU, Asbjørn Dyrendal har noen forklaringer.

– Opphavet til fredag den 13. er veldig omstridt, men én ting som er sikkert er at denne dagen og datoen sammen er et resultat av gradvis relaterte, men sammensatte ting. Hver for seg har de vært regnet som tegn på ulykke i flere religioner og kulturer i deler av Europa. Vi ser en gradvis sammensmeltning av denne dagen og denne datoen etter 1870 en gang. Når vi ser tilbake er det først da dette fenomenet skrives om og omtales i mediene.

Dyrendal sier at om du spør fem forskjellige mennesker om opphavet til fredag den 13. så risikerer du å få fem ulike svar.

– Vi konstruerer gjerne fortiden til det vi er interesserte i og i forhold til hvem vi er, ikke nødvendigvis til historien. Er du for eksempel opptatt av kristendommen vil du kanskje lete etter religiøse grunner, sier Dyrendal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.