Avgjørende milepæl for ny flyplass i Mo i Rana er nådd

avinor

Årets første vårmåned ble innledet med nyheten om at næringsliv og lokalsamfunn i Mo i Rana har nådd målet om å bidra med 150 millioner kroner til bygging av ny flyplass.

– Vi i Avinor er dypt imponert av den formidable dugnadsinnsatsen. Vi gratulerer Mo i Rana og Nord-Norge med et avgjørende steg på veien for å få på plass den nye flyplassen. Dette motiverer oss til å ta prosjektet videre mot mål, sier konserndirektør bærekraft- konsept- og infrastrukturutvikling, Thorgeir Landevaag, i Avinor. 

Ny lufthavn i Mo i Rana er et historisk prosjekt av flere grunner. Det er den første større nye flyplassen som bygges i Norge etter Oslo lufthavn, som stod klar i 1998. Den nye flyplassen på Helgeland er også spesiell ved at det er et prosjekt som er drevet frem lokalt, vedtatt i Stortinget og hvor kommunen og næringsliv har påtatt seg å finansiere et anselig bidrag til investeringen.  

Lokalsamfunnet har bidratt
Regjering og storting har vært tydelig på at det må foreligge en forpliktende finansiering på 600 millioner kroner til grunn fra kommune og næringsliv i Mo i Rana, før anleggsstart kan finne sted. Kommunen har lenge vært tydelig på at de bidrar med 450 millioner. Næringslivet har også vært tydelig på sin ambisjon om å bidra, og 1. mars var man endelig og formelt i mål.  

– Avinor har aldri tvilt på ranværingenes vilje og engasjement for å realisere den nye flyplassen. Vi har jobbet ut fra at lokalsamfunnet skulle komme i mål. Men vi er ikke mindre imponert over den giverinnsatsen vi har vært vitne til. Her har store og små bedrifter bidratt med solide beløp. Russen – fremtidens ranværinger har levert. Enkeltpersoner, lag og foreninger likeså. Når den lokale finansieringen nå er på plass, er derfor en viktig formell avklaring ryddet av veien, fortsetter Landevaag.  

Avinor inngikk 18. august 2021 avtale med Sweco, som er engasjert som byggherreorganisasjon for den nye flyplassen. Stortinget har vedtatt en finansiering, med kostnads- og styringsramme for prosjektet. Det er undertegnet samarbeidsavtale mellom Avinor, Mo i Rana og Polarsirkelen Lufthavnutvikling om realisering av prosjektet. De to første anleggsentreprisene er utlyst, og planlagt tildelt denne våren. Og det er gode prosesser med tanke på å lande endelige godkjenninger og tillatelser for å gjennomføre byggeprosjektet.  

– Jeg ser frem til at de forberedende arbeidene ute i marka i Mo i Rana skal komme i gang denne våren, og gleder meg til å skape den nye flyplassen sammen med lokalsamfunnet, avslutter Landevaag. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.