Året da kontaktløs betaling ble vanlig

bankaxept

Tall fra Nets og Vipps AS viser at det ble satt flere nye kortrekorder i løpet av 2019. Kontaktløs betaling har blitt vanlig.

– Aldri før er kortene benyttet så flittig som i 2019, både når vi ser året samlet og i løpet av en enkelt dag. Bruken av kontaktløs betaling har økt betraktelig og mot slutten av året ble en av fire kortkjøp i Norge gjennomført kontaktløst, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.

Totalt ble betalingskortene benyttet til å handle varer og tjenester for 653,2 milliarder kroner, 1,7 prosent mer enn året før. I løpet av 2019 ble kortene brukt 1,98 milliarder ganger, en økning på 3,4 prosent sammenlignet med 2018.

– Fredag 29.november som var Black Friday, ble det utført nesten 9,3 millioner kortkjøp. Dette gjør Black Friday i 2019 til den dagen med mest kortbruk noensinne, forteller Tjore.

I desember ble det utført nesten 176,5 millioner kortkjøp, 1 prosent mer enn desember 2018. I årets siste måned ble det handlet varer og tjenester for 62,9 milliarder kroner med betalingskort, en nedgang på 1,1 prosent sammenlignet med tilsvarende måned året før. 

I tillegg til BankAxept-kort, fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort. 

BankAxept brukes mest
Bankkort med BankAxept ble benyttet nesten 1,66 milliarder ganger i 2019, noe som er 20 millioner ganger mer enn året før. I løpet av året ble disse kortene benyttet til å handle for 514,2 milliarder kroner. 

– Det at såpass mange kjøp gjøres med BankAxept, tyder på at de fleste nordmenn fortsatt foretrekker å betale med penger de har på konto, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS. 

I desember ble det utført omtrent 148,4 millioner kjøp med BankAxept-kortene og det ble handlet varer og tjenester med BankAxept for nesten 50,3 milliarder kroner.

Enorm vekst av kontaktløse betalinger
I desember 2018 var det 8 millioner kortkjøp som ble gjennomført kontaktløst. Et år senere tæppet nordmenn 36,2 millioner ganger med BankAxept-kort.

I løpet av 2019 ble det gjennomført 218,6 millioner kontaktløse betalinger med BankAxept-kort, en vekst på mer enn 437 prosent.

– Gjennom hele 2019 så vi at kontaktløse betalinger ble stadig mer vanlig, og særlig på de de store handelsdagene var det mange som valgte dette. Trolig bidro dette til mindre stress for både ansatte og kunder siden det går mye raskere å betale kontaktløst, noe som igjen bidrar til kortere køer. I løpet av 2020 forventer vi ytterligere vekst etter hvert som de siste butikkene kommer til å åpne opp for kontaktløs betaling. Vi tror 2020 vil vise at tæpping blir den foretrukne betalingsvanen for de fleste forbrukere, sier Kjærnes.

Du kan alltid tæppe med ditt BankAxept-kort uavhengig av beløp. For beløp over 400 kroner må du alltid taste PIN-kode, i tillegg får du med jevne mellomrom beskjed om dette også for lavere beløp.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.