Brannstasjonene i Salten er åpen for publikum lørdag 23. september. Åpningstidene varierer fra brannstasjon til brannstasjon men de fleste åpner dørene fra kl. 10 og stenger kl. 14, dette er også åpningstiden på Bodø brannstasjon ved City Nord.
Åpne brannstasjoner er en del av Brannvernuka som arrangeres i Nordland og resten av landet. Det er morsomt og lærerikt for barna å besøke brannstasjonene, men du kan også bedre brannsikkerheten med enkle grep hjemme.
– De fleste vet ikke at røykvarslere, brannslukkere og brannslanger har holdbarhetsdato, og må kontrolleres jevnlig. I en travel hverdag kommer nok både kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyr langt ned på prioriteringslisten, sier Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging i forsikringsselskapet If.
Brannslukningsapparater skal kontrolleres av fagfolk hvert femte år, og ha full service hvert tiende år. Produksjonsdatoen står nederst på produktet. Likevel har fire av ti aldri hatt kontroll av brannslukningsapparatet hjemme, viser en tidligere undersøkelse gjort av If.
Kjøper nytt
– Virkeligheten er nok verre enn undersøkelsen antyder. Mange husker ikke hvor gammelt brannslukkingsapparatet er, eller om det har vært til kontroll, og tyr nok til den enkle løsningen å kjøpe nytt slukkeapparat for å være på den sikre siden, sier Nilssen.
Brannslukkerens viktigste oppgave er å skape en rømningsvei ved å slå ned flammene. Derfor sier lovverket at det skal være minst én brannslukker i hver boenhet – helst plassert nær soverommene.
– Men vår anbefaling er å ha flere slukkeapparater, gjerne ett i hver etasje, slik at man får rask tilgang hvis det begynner å brenne, sier Nilssen.
Sjekk pulverapparatet selv
– Én gang i året bør du vende slukkeren opp ned og legge øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin kontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt, sier branninstruktør Audun Olsen-Skaldehaug i Oslo brann- og redningsetat.
Røykvarslere
Røykvarslere varer ikke evig, og bør byttes ut etter ti år. Produksjonsdatoen, og gjerne også holdbarhetsdatoen, står på baksiden av røykvarsleren. I følge lovverket skal det være en røykvarsler i hver etasje som skal dekke kjøkken, stue og sone utenfor soverom og teknisk rom.
– For å sikre at røykvarsleren fungerer optimalt, bør den støvsuges av og til. Det forhindrer at støv og skitt setter seg i den, sier Olsen-Skaldehaug.