Agva Kraft: Strømsjokket er over

strøm

Nå ser det ut til at strømsjokket går over, skriver Agva Kraft i en pressemelding. Etter tørke og rekordvarme kom regnet i tide før frosten og prisene på strøm er på vei ned. Men det er fortsatt langt dyrere enn normalt.

En herlig sommer og et år med minimalt med nedbør har fått konsekvenser for alt fra bønder til varehandelen. Mens bøndene har fått merke tørken direkte har varehandelen fått smellen indirekte fordi den lave nedbøren har ført til høye strømpriser og dermed redusert kjøpekraft hos Ola og Kari Nordmann.

Nå ser det ut til å være over
– Jeg tror vi kan avblåse strømsjokket, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør hos strømleverandøren Agva Kraft AS. – Mens innkjøpsprisene på strøm har ligget på rundt det dobbelte av normalt i sommer, var det «bare» seksti prosent over i september. De siste tallene fra NVE tyder på at vi rekker å få nok nedbør før frosten kommer.

Viktig med fylte vannmagasiner før vinteren
Selv om Norge er koblet til det europeiske strømnettet, gjør flaskehalsene i nettet at de viktigste prisdriverne fortsatt er vannkraft og lokalt forbruk. Inntil for noen få uker siden lå fyllingsgraden i vannmagasinene faretruende lavt.

Rapporten for uke 36 viste en fyllingsgrad på 65,5 mot normalt 84,7 prosent. Etter tre uker med mye nedbør er nå fyllingsgraden oppe i 76,4%.

Situasjonen på strømbørsen
Både Agva Kraft og andre strømleverandører kjøper inn strømmen på den nordiske strømbørsen NordPool. I september lå prisen 59% over fjorårets septemberpris for Østlandet. Det er selvfølgelig mye, men i sommer lå altså prisen på rundt det dobbelte og i nordnorge var faktisk innkjøpsprisen 135% høyere enn året før.

Bra det skjedde mens forbruket var lavest
– For de fleste har de høye strømprisene heldigvis ikke fått store konsekvenser. Det er lavt forbruk om sommeren og hvis regnværet fortsetter og prisene nå fortsetter ned vil vi ikke se noen strømkrise, sier Bjørn Arctander i Agva Kraft.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.