9 av 10 bedrifter har opplevd tyveri fra byggeplass

byggearbeid

I en undersøkelse gjennomført av Entreprenørforeningen Bygg og anlegg (EBA) kommer tallene frem. – Alarmerende, sier styreleder Per Christian Stoltz i EBA Vestenfjelske.

– Som bransje må vi gå sammen om tiltak som kan forebygge denne tappingen av verdier vi alle utsettes for i større eller mindre grad, fortsetter Per Christian Stoltz.

Undersøkelsen viser at det i over halvparten av bedriftene er registrert tyverier av utstyr, hvorav de fleste oppgir at verdien på det som er blitt borte er i størrelsesorden 100.000 – 250.000 kroner. Håndverktøy og materialer er det som oftest blir stjålet, men også tyngre verktøy, maskiner og inventar til nye boliger er ettertraktet. Erfaringen til flere entreprenører er at tyverier ofte skjer mot slutten av prosjektene når flere leverandører er involvert, og kontrollmulighetene er mindre.

Selv om undersøkelsen er gjennomført i Hordaland og Sogn og Fjordane er det naturlig å tenke at den er representativ for hele landet, og at ikke folk stjeler mer på Vestlandet enn i Nord-Norge, på Østlandet eller i Sør-Norge.

Carten Tangerås i Tryg Forsikring sier til EBA at tyveri og underslag er en stor utfordring for bedriftene:

– En EBA-bedrift med en margin på 5 prosent må øke omsetningen med 4 millioner kroner for å tjene inn et tap på 200.000 kroner, mens en bedrift med en margin på 3 prosent må øke omsetningen med nesten 7 millioner kroner. Tyverier kan derfor få til dels stor innvirkning på bunnlinjen.

Løsningen på problemet finnes
Tyveriene meldes sjeldent til politiet. For å få erstatning forutsettes det at tyveriet er meldt til politiet, men med høye egenandeler er det mange som dropper anmeldelse.

– Det er dessverre forståelig at ikke bedriftene anmelder tyveriene, da det som regel uansett ender i henleggelse av saken fra politiets side, sier produktsjef for utstyrskontroll i ABAX, Bjørn André Hagen.

Det finnes mange tilbydere av utstyrskontroll på markedet, og ABAX er blant de få som tilbyr en komplett løsning for alle typer maskiner, verktøy og utstyr.

– Vi har løsninger som kan kobles til alle typer maskiner, samt batterienheter for både stort og smått utstyr. Dette gjør at vi kan hjelpe alle slags bedrifter med løsninger for merking og sporing av alt sitt utstyr, uavhengig av verdi, forklarer Bjørn André Hagen.

ABAX sine sporingsenheter har flere ganger bevist at de gjør nytten. Marthinsen og Duvholt fant igjen sin vibroplate takket være sporing, og Rønningen Maskin fant igjen sin vibroplate i Polen.

– Dette viser helt tydelig at våre enheter gjør nytten og sparer selskaper for mye penger, sier Hagen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.