4 av 10 unngår Tyrkia på grunn av terrorfrykt

strand ferie sommer

Terrorfrykt gjør at 4 av 10 nordmenn unngår å legge ferien til Tyrkia. Samtidig er landet på vei tilbake som populært reisemål.

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Codan Forsikring sier 39 prosent av nordmenn at terrortrusselen gjør at de unngår å reise til Tyrkia.

– Sjekk Utenriksdepartementets reiseråd før du reiser til steder du tror kan være utsatte, råder Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

I følge UD er Tyrkia et trygt sted, hvis man unngår grenseområdene nærmere enn ti km fra grensen til Syria. Det oppfordres også til å utvise aktsomhet ved reiser i øvrige provinser i sørøst.

– Det var flere terrorangrep i Tyrkia i 2016, men ingen av dem i de tradisjonelle turistområdene. I tillegg har det vært en litt uavklart politisk situasjon i Tyrkia. Slike faktorer påvirker tydeligvis folks reisevaner. Men etter en tid er ting vanligvis tilbake til det normale og folk begynner å reise igjen. Hvis man følger UDs reiseråd og er generelt fornuftig i sine valg, bør det ikke være noe galt med å reise til Tyrkia, sier Richvoldsen.

I følge UD er det den enkelte reisendes ansvar å vurdere om det er forsvarlig å reise. Man må også selv ta de nødvendige forholdsregler før og under reisen, blant annet sørge for å ha dekkende reiseforsikring, tilstrekkelig med penger, gyldig pass, og visum der det er nødvendig.

– Som regel vil en reiseforsikring dekke ekstraordinære kostnader forbundet med en terrorhandling. Det kan være evakuering, hjemreise eller behandlingsutgifter, sier Richvoldsen, som anbefaler å lagre nummeret til forsikringsselskapet på telefonen.

Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving, sier at de alltid forholder seg til UDs råd. Nå merker de at Tyrkia er på full fart tilbake som ferieland.

– Det har vært noen år hvor interessen for Tyrkia har vært lav. De siste to årene har mye forandret seg, og nå er Tyrkia på god vei tilbake til sin storhetstid. Mange vil dit på grunn av både været, prisnivået og god service. Bare i år har vi økt kapasiteten med 60 prosent i forhold til i fjor, sier Røhr-Staff.

Frykten for terror i Egypt er enda større. Her svarer 43 prosent at de unngår landet i frykt for terror. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i flere områder i Egypt, men mener at de tradisjonelle feriestedene er trygge.

Både Apollo og Ving har Egypt tilbake på menyen i år.

– Egypt har vært borte fra det norske tilbudet til Ving i flere år. Men det var vært mye etterspørsel, og nylig la vi ut tilbud til feriestedet Hurghada, sier Røhr-Staff. Ennå er det for tidlig å si noe om interessen for tilbudet, men Ving har tro på at Egypt også vil komme tilbake som et populært turistmål.

– Terrorhendelser påvirker selvsagt salget av reiser. Det så vi for eksempel etter både hendelsene i New York og Nice. Men etter en stund velger folk å reise tilbake, sier Røhr-Staff.

Frykten for terror øker med alderen, og i gruppen over 60 år sier hele 49 prosent at de unngår Egypt og 45 prosent at de unngår Tyrkia.

Til sammenligning sier 8 prosent at de unngår Frankrike, 5 prosent USA og 4 prosent Thailand. 1 og 2 prosent nevner Hellas, England, Spania, Tyskland, Kroatia, Italia eller Portugal. 37 prosent sier at de ikke lar seg påvirke av dette i valg av ferie.

– Hvis man skal til områder hvor det kan være usikkert, bør du registrere deg på UDs sider reiseregistrering.no. Da vil UD ha mulighet til å sende deg informasjon hvis det skulle skjer noe der du er, sier Richvoldsen i Codan.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.