Levende lys er tradisjon og skaper god stemning i julen, men dessverre bidrar bruk av stearinlys og telys til økt brannfare. Her er ti lysvettregler som reduserer brannrisikoen.
Norge er i Europa-toppen i bruk av levende lys per innbygger, og bare i desember brukes flere titalls millioner stearinlys og telys. Men lys som brenner bidrar dessverre også til økt brannfare.
Desember er brannmåneden
Ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap var desember måneden med flest boligbranner i 2017. Tallene viser også at bygningsbranner som skyldes levende lys er kraftig overrepresentert i desember i forhold til andre måneder. Verisures egen statistikk viser også at desember har vært den travleste måneden på alarmstasjonen de to siste årene.
– En typisk brannårsak i julen er når levende lys blir stående alene uten tilsyn. En god tommelfingerregel er å slukke alle lys som brenner dersom du skal forlate et rom lenger enn et kort toalettbesøk, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.
10 lysvettregler for en tryggere jul:
1. Ikke forlat levende lys.
Vær til stede i rom med tente lys, slik at du raskt oppdager et eventuelt branntilløp.
2. Lys som brenner og brannfarlig pynt hører ikke sammen.
Brennbare materialer og lys som brenner kan være en farlig kombinasjon. Dekorasjoner med tørre naturmaterialer som mose, kvister og kongler bør ikke være i nærheten av åpen flamme.
3. Ha et brannsikkert underlag.
Påse at brennende lys står støtt på materialer som ikke er brennbare. Sett aldri lys direkte på en duk eller treplate. Bruk heller porselen, metall eller stein.
4. Hold levende lys unna peishyllen.
Stearinlys og kubbelys som står på peishyllen kan fort begynne å dryppe når peisen fyres opp. Da kan det oppstå brann.
5. Ikke flytt lys som brenner.
Slukk lyset og sørg for at stearinen er stivnet før du flytter det.
6. Ikke plasser lysene for tett.
Dersom du skal tenne flere lys, pass på at de ikke står for tett. Stearinen kan nemlig bli for varm og ta fyr. Omtrent ti centimeter mellom hvert lys burde være nok.
7. Hold lysene unna trekk.
Ikke plasser brennende lys i nærheten av trekk og åpne vinduer/dører. I verste fall kan vind få flammene til å bevege seg og antenne gardiner, julepynt etc.
8. Bli enig om hvem som har ansvar for å slukke lysene.
En grei regel som er enkel å huske, er at den som tenner lysene også slukker dem.
9. Vær ekstra årvåken dersom du har kjæledyr.
Har du kjæledyr som går fritt inne i boligen, som hund eller katt, kan deres bevegelser fort føre til at for eksempel en lysestake velter.
10. Ikke bruk lys med åpen flamme på juletreet.
Elektriske lys bør for lengst ha erstattet levende lys på juletreet i norske hjem.
– Et branntilløp eller en brann kan få fatale konsekvenser. Derfor anbefaler vi alle å være ekstra årvåkne – spesielt i julen. Brannsikkerhet handler i all hovedsak om sunn fornuft, så disse ti rådene bør være enkle å følge, sier sikkerhetsekspert Hovde Omdal.
Røykvarslere redder liv
Til tross for at man tar forholdsregler og følger disse rådene, kan man likevel være uheldig å oppleve brann hjemme. Ved et branntilløp er det viktigst at man oppdager brannen raskt og kommer seg ut i tide. Derfor er det livsviktig å ha røykvarslere som virker.
– Våre røykvarslere er overvåket av Verisures døgnåpne alarmstasjon, som varsler brannvesenet og andre nødetater ved behov. Røykvarslerne er også trådløse, seriekoblede og optiske, forklarer Kenneth Hovde Omdal.
Ifølge undersøkelser våkner barn lettere av stemmer enn av sirener. Derfor har Verisures alarm både sirene OG stemmevarsling.
– Dette er dermed den beste sikkerheten du kan få dersom det oppstår brann hjemme hos deg, avslutter sikkerhetseksperten i Verisure.
Kilder: Sikker hverdag, Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap